StartpaginaActueel!Personal coachingKalender najaar 2014Contact
De Coach
Solliciteren
Geestige Goochelaars
Zielenknijpers
Bent u een leider of een manager?
Sterren
De ideale medewerker
Altijd jezelf blijven?
Managers met gebreken
Het sollicitatiegesprek
Het beoordelingsgesprek; kruisje zetten en over tot de orde van de dag
Zin en onzin van teamtrainingen
Het einde van een zoektocht
Een gastcolumn schrijven?
Goed voornemen voor 2010; weg met kromme tenen!
Ik prijs me zeer gelukkig dat ze voor een tijdje weer voorbij zijn; de kerstborrel- en nieuwjaarstoespraken. Ik heb er weer heel wat voorbij horen en zien komen. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik krijg er vaak zo’n pijn van in mijn voeten.
Wat is dat toch, dat veel mensen van zichzelf denken dat ze wel even een flitsende presentatie neer kunnen zetten. Zien ze dan niet dat het merendeel van hun publiek om de zoveel tijd hun horloge raadpleegt, het plafond bestudeert of plots naar het toilet moet? Nee, kennelijk niet; de meeste sprekers houden halsstarrig vast aan hun verhaal, want er is ook zoveel te vertellen! En als ze het wel zien ontbreekt het vaak aan het vermogen een andere weg in te slaan.
 
Vrijwel alle klassieke fouten heb ik de afgelopen twee maanden weer mogen aanschouwen. Een greep uit al deze ellende; de spreker die niet begint te vertellen wat hij gaat vertellen. De spreker die zijn tientallen powerpoint-sheets gebruikt als doel en niet als hulpmiddel. De spreker die met de rug naar zijn publiek letterlijk de tekst van het scherm voorleest. De spreker die statisch en monotoon vanachter zijn katheder zijn volledig uitgeschreven tekst opdreunt. De spreker die zich niet heeft voorbereid en geen flauw benul heeft wat zijn publiek interessant zou kunnen vinden. De spreker die toch nog snel even de vijftien sheets doorneemt die eigenlijk niet bij het onderwerp horen maar toch misschien ook wel interessant kunnen zijn (waar die extra sheets plots vandaan komen is ook mij een raadsel, u heeft zich toch wel voorbereid?). De spreker die niet afsluit met te vertellen wat hij net heeft verteld. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
 
Kortom, het houden van een goede presentatie blijkt in de praktijk een wel erg lastige taak. OK, ik geef toe, het kan zijn dat ik af en toe last heb van enige beroepsdeformatie, maar als ik in de zaal zit kijk ik ook om me heen en zie ik het effect van het betoog op het publiek, en daar word ik niet altijd even vrolijk van.
Een goede trainer/coach kan ervoor zorgen dat iedereen binnen een dag een technisch goede presentatie kan houden, op een ontspannen en boeiende wijze. En wat is dat nu eenmaal, een investering van slechts een dag? Resultaat is wel dat uw publiek aan uw voeten ligt! Kortom, hierbij mijn tip voor (bijna) alle sprekers; laat uzelf trainen of coachen, als beste voornemen voor 2010!
 
Ik geef deze tip natuurlijk niet voor u, beste lezer. Het is puur eigenbelang. Ik hoop namelijk echt dat ik tijdens een volgende presentatieronde verstoken blijf van die akelige kromme tenen…
 
Ruud Kleefman
Oost-Souburg, januari 2010
Startpagina
Actueel!
Personal coaching
Kalender najaar 2014
Column
Contact