StartpaginaActueel!Personal coachingKalender najaar 2014Contact
De Coach
Solliciteren
Geestige Goochelaars
Zielenknijpers
Bent u een leider of een manager?
Sterren
Altijd jezelf blijven?
Managers met gebreken
Goed voornemen voor 2010; weg met kromme tenen!
Het sollicitatiegesprek
Het beoordelingsgesprek; kruisje zetten en over tot de orde van de dag
Zin en onzin van teamtrainingen
Het einde van een zoektocht
Een gastcolumn schrijven?
De ideale medewerker

Als je voor de aardigheid de banenadvertenties in de zaterdagkrant bekijkt kom je de alleraardigste resultaten tegen. Ze lijken allemaal op zoek te zijn naar de ideale medewerker, een medewerker die alle excellente eigenschappen in zich heeft.

Na een uurtje pluizen kwam ik allerlei voorbeelden tegen. Veel van de gezochte kandidaten moesten bijvoorbeeld daadkrachtig zijn en tegelijkertijd oog hebben voor de gevoeligheden van collega’s. Flexibel, maar tevens oog hebben voor de procedurele kant. Geduldig en dynamisch. Knopen kunnen doorhakken én goed kunnen luisteren. Een hands-on mentaliteit hebben maar ook bedachtzaam zijn.
 
Een dergelijke kandidaat lijkt me lastig te vinden omdat het me sterk doet denken aan de volmaakte mens. Een wat als je de ideale kandidaat gevonden hebt en deze na verloop van tijd plotseling overstapt naar de concurrent?
 
Ik denk niet dat er iemand is die alle denkbare kwaliteiten in zich heeft. Als organisaties desondanks toch naar een dergelijke persoon op zoek zijn (en niet zullen vinden) ligt de oplossing wat mij betreft voor de hand. Immers, een goed functionerend team kan met z’n allen wel die ogenschijnlijk tegenstrijdige kwaliteiten in huis hebben, een individu niet.
De uitdaging van organisaties ligt dus in teamontwikkeling. Als een teamlid onverhoopt opstapt is er nog geen man overboord. Een goed team is in staat om dit verlies op te vangen. Daarnaast zal het niet voorkomen dat een team in zijn geheel plotseling opstapt (alhoewel, in de City van Londen, het hart van de financiële wereld, kwam dit weleens voor, in de goeie oude tijd dan…).
 
Mijn conclusie is dan ook dat het voor bedrijven en organisaties loont om zich meer te gaan richten op de ontwikkeling van teams om succesvol te zijn en niet op zoek te gaan naar die ene speld in de spreekwoordelijke hooiberg. Zorg voor specifieke en aanvullende eigenschappen tussen teamleden. Als je er voor kan zorgen dat die eigenschappen elkaar versterken en complementair zijn heb je de sleutel tot succes in je handen.
 
Louis van Gaal kan daarover meepraten. Laten we hopen Bert van Marwijk na de zomer ook.
 
Ruud Kleefman
Oost-Souburg, mei 2010
Startpagina
Actueel!
Personal coaching
Kalender najaar 2014
Column
Contact