StartpaginaActueel!Personal coachingKalender najaar 2014Contact
De Coach
Solliciteren
Zielenknijpers
Bent u een leider of een manager?
Sterren
De ideale medewerker
Altijd jezelf blijven?
Managers met gebreken
Goed voornemen voor 2010; weg met kromme tenen!
Het sollicitatiegesprek
Het beoordelingsgesprek; kruisje zetten en over tot de orde van de dag
Zin en onzin van teamtrainingen
Het einde van een zoektocht
Een gastcolumn schrijven?
Geestige Goochelaars
Tegenwoordig zijn er vele TV-programma’s waarin paragnosten en helderzienden hun paranormale kunsten vertonen. Ze pretenderen allen over een zoals dat heet zesde zintuig te beschikken. Ze kunnen daardoor volgens eigen zeggen communiceren met gene zijde, baby’s, dieren of wat dan ook (bloembollen voor mijn part). Ik weet niet hoe u daar over denkt, maar ik neem dit alles toch met een behoorlijke korrel zout. Feit is namelijk dat geen enkel wetenschappelijk onderzoek tot dusver heeft aangetoond dat paranormaal begaafden inderdaad over een dergelijk zintuig beschikken. Ook de site Geen Stijl berichtte afgelopen week weer over onze Nederlandse helderzienden die in alle gevallen nul komma nul voorspellingen voor het jaar 2010 goed hadden. Alles verkeerd gegokt mensen?
Ik heb dan ook helemaal niets met al die geestige goochelaars.   
 
Maar, hoor ik u nu denken, hoe zit dat dan met Char? Of Derek Ogilvie? Als je deze toppers hoort en ziet dan moet er toch wel ‘iets’ van waar zijn? Dat zijn toch werkelijk helderzienden? Laat ik u snel uit de droom helpen, want zulke bijzondere dingen doen ze nu ook weer niet. Ze maken enkel gebruik van een aantal bekende technieken uit de psychologie die ze, dat moet ik toegeven, tot in hun vingertoppen beheersen.
 
De voornaamste is de techniek van het zogenoemde cold reading. Dit is een techniek die ze gebruiken om bij een ander (en dus ook het in veel gevallen in groten getale aanwezige publiek) de indruk te wekken dat ze veel over die persoon weten, zonder werkelijk de persoon te kennen. Laat ik eens een paar voorbeelden geven van de methodieken die ze tijdens een cold reading sessie gebruiken;
 
Het stellen van vele dubbelzinnige vragen is bijvoorbeeld zeer populair. Met de antwoorden kan een medium alle kanten op. ‘Ik zie iets met vissen, je hebt toch zeker geen aquarium thuis?’ Op een bevestigend antwoord heeft het medium altijd prijs; ‘Aha, dus toch, ik kreeg inderdaad iets met vissen door’ (sic). Antwoord de gesprekspartner ontkennend kan altijd volgen; ‘Zie je, dat vermoeden had ik al…’
 
Het zelfbenoemde medium Char gebruikt het ‘schieten met hagel’ behoorlijk consequent; ‘Ik zie een M, of een R, een van die twee…’, waarop de gesprekspartner gaat zoeken naar iets relevants (plaats, naam, ziekte of wat dan ook) wat het beroemde medium in het verloop van het gesprek weer kan en zal gebruiken. Statistisch gezien is de kans op een treffer altijd zeer groot.
 
Ook Ogilvie weet wel raad met het hagelgeweer, het is min of meer zijn handelsmerk. Hoe het werkt? Hij gebruikt zijn shotgun door het publiek te selecteren met behulp van high probability guesses. Oftewel, hij stelt gokvragen waarbij de kans op een positief antwoord wel heel erg groot is. Voorbeeldje? Met vragen als; ‘heeft er iemand pijn in zijn knie in de zaal?’, ‘zijn er mensen die daarnaast ook nog rugklachten hebben?’, ‘bent u pas verhuisd?’, ‘is er net een geliefde in uw omgeving overleden?’ (et cetera) is de kans groot dat in een publiek van duizend er altijd iemand is die zich voelt aangesproken. Die bewuste persoon voelt zich vervolgens uitverkoren en zeer bijzonder. Zaal onder de indruk. Applaus! Neem daarbij het psychologische fenomeen dat een dergelijk publiek (dus ook wij als televisiekijker!) de missers snel vergeten zijn, maar de hits (en dat zijn er vaak niet zo gek veel) wel onthouden.
 
Enfin, mocht u ook mislukt zijn als succesvol restaurateur (zoals Ogilvie ooit), middenin uw mid-life crisis zitten of gewoon op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging, hier liggen uw kansen. Registreer uzelf als Helderziende! Is vast een vrij beroep.
 
Vermoed u nu al over paranormale begaafdheden te beschikken? Dan heb ik voor u gratis en helemaal voor niks de volgende tip; meldt u zich fluks bij het National Committee of Australian Skeptics. Deze organisatie Down Under van nuchtere sceptici geeft u namelijk zonder dralen een beloning van maar liefst honderdduizend dollar als u een bewijsbare demonstratie kan geven van uw paranormale krachten. Dus wat let u? Cashen!
 
Ruud Kleefman
Oost-Souburg, januari 2011
Startpagina
Actueel!
Personal coaching
Kalender najaar 2014
Column
Contact